wtorek, 14 lutego 2012

Słodko - kwaśny indyk

Na zimne dni lubię potrawki, które mnie rozgrzeją, dodadzą energii. Taki właśnie jest indyk na słodko - kwaśno. Aby było szybciej można oczywiście sięgnąć po słoiczek z gotowym sosem, ale tym razem robiłam wszystko od podstaw.




Indyk słodko - kwaśny

  • filet z indyka (ok. 500g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • słoiczek pędów bambusa
  • puszka ananasa
  • mała puszeczka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego

Mięso pokroiłam w kostkę, zalałam je sosem sojowym, posypałam pieprzem i zostawiłam aby się marynowało przez 2 godziny. Marchewkę i paprykę pokroiłam z słupki, ananasa w kostkę, cebulę w piórka.

Na oliwie zrumieniłam cebulkę i mięso osączone z zalewy. Dorzuciłam warzywa i sok z ananasa i dusiłam do miękkości jakieś 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodałam ananasa i koncentrat pomidorowy, trochę suszonych ziół.


Indyka podałam z kluskami gnocchi, ale idealnie pasuje także do niego ryż, na przykład jaśminowy ;)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. słodko - kwaśny to mój ulubiony smak. Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się świetnie, jeszcze takiego indyka z takimi dodatkami nie robiłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie dane. Zastanawiam się, żeby podać z klukami śląskimi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie!! Jeśli zostawiasz komentarz - proszę, podpisz się. Chyba że bardzo lubisz być anonimowy :D