poniedziałek, 25 lipca 2011

Owocowe koszyczki

Od dłuższego czasu obiecywałam rodzince, że zrobię coś słodkiego z ciasta francuskiego. Na działce nadarzyła się okazja. Siostra wymyśliła, że do kawy podamy owoce na ciepło. Pomyślałam, że smacznie wyglądałyby w koszyczkach z ciasta.


Owocowe koszyczki 4 porcje
  • 1 opak. ciasta francuskiego
  • 4 małe brzoskwinie
  • 2 banany
  • 4 łychy borówki amerykańskiej
  • cynamon
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder
  • przyprawa do kawy w młynku

Ciasto francuskie mam zwykle zamrożone. Dzień wcześniej przekładam je do lodówki, by przez noc spokojnie "doszło" ;)
Gotowe, świeże ciasto rozwijam na desce i wykrawam kwadraty mniej więcej 8cm x 8cm - w zależności od miseczek, w których będziemy piec koszyczki - mnie wyszło 8 koszyczków.
Wykładamy ciastem miseczki, nakłuwamy dno widelcem, by nie wyrosło za bardzo i wstawiamy do nagrzanego piecyka (200oC) na 8-10 min - tak, by się ładnie delikatnie zarumieniło.
Miseczki wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia, po czym delikatnie podważamy nożem i wyjmujemy na talerze po dwa koszyczki.

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy farsz - brzoskwinie i banany kroimy w kostkę, mieszamy z borówkami, cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli owoce są mało słodkie można dodać trochę cukru np. trzcinowego. Całość podgrzewamy uważając, by nie rozwalić za bardzo owoców, a jedynie je dobrze zagrzać.

Napełniamy przestudzone koszyczki gorącym farszem owocowym, posypujemy odrobiną cukru pudru i mieszanką do kawy (jeśli takiej nie posiadamy - może być dodatkowy cynamon, pokruszona czekolada, wiórki kokosowe - co nam podpowie wyobraźnia).

Dla dodatkowego efektu można tuż przed podaniem na stół do każdego koszyczka włożyć gałkę ulubionych lodów, które polewamy odrobiną Amaretto :)

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie!! Jeśli zostawiasz komentarz - proszę, podpisz się. Chyba że bardzo lubisz być anonimowy :D