piątek, 4 listopada 2011

Tiramisu

Typowy włoski deser. Bomba kaloryczna, ale... raz od święta można sobie na kawałek pozwolić ;) Doskonale odstrasza pochmurną, jesienną pogodę...




Tiramisu

Do przyrządzenia potrzebujemy:
  • 2 opakowania serka Mascarpone po 250g
  • 1 opakowanie śmietany 30% 350ml
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania biszkoptów Lady fingers firmy SAN po 160g
  • 2 szklanki mocnej kawy
  • 100ml likieru Amaretto
  • kakao do posypania

Do dwóch szklanek wsypuję po 4 łyżeczki kawy mielonej, zalewam wrzątkiem, zostawiam aby się dobrze zaparzyła.

Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję cukier, mieszam mikserem - końcówkami do ubijania piany. Następnie dodaję po trochu serek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą.

Do drugiej miseczki wlewam przez sitko przestudzoną kawę, dodaję likier. Każdy biszkopt wkładam do kawy dosłownie na sekundę i układam w naczyniu, w którym będę podawała deser. Wykładam biszkoptami cały spód. Następnie nakładam na nie połowę masy serowej i ponownie układam biszkopty. Przekładam na nie resztę masy i całość oprószam kakao. Naczynie owijam przeźroczysta folią spożywczą i wkładam do lodówki.

Deser podaję dobrze schłodzony z kieliszkiem przedniej nalewki malinowej :D


Przepis dodaję do akcji konkursowej Viva Italia! jako dolci e un caffé.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie!! Jeśli zostawiasz komentarz - proszę, podpisz się. Chyba że bardzo lubisz być anonimowy :D