![]() |
Placuszki z cukinii i ziemniaków |
Na placki najlepiej nadaje się młoda cukinia, można ją wtedy całą spożytkować. Jeśli jednak mamy starszy okaz - należy obrać go ze skórki i wydrążyć nasiona.
- 2 średnie cukinie
- 3 nieduże ziemniaki
- mała cebula drobno posiekana
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 1 jajko
- ok. 4 łyżek mąki
- sól, pieprz
- oliwa
- twarożek
- rzodkiewka
Umytą cukinię ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy solą, przekładamy na sitko i pozostawiamy do odcieknięcia. Odciskamy płyn, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyszło mi 16 placuszków.
Wykładamy na talerz i na każdy placek nakładamy sporą porcję twarożku.
Smacznego!
połączenie moich ulubionych obiadowych placków - cukiniowych i ziemniaczanych - nie może być inne niż powalające :)
OdpowiedzUsuńluuubię :-)
OdpowiedzUsuń