Indyk słodko - kwaśny |
- filet z indyka (ok. 500g)
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- słoiczek pędów bambusa
- puszka ananasa
- mała puszeczka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
Mięso pokroiłam w kostkę, zalałam je sosem sojowym, posypałam pieprzem i zostawiłam aby się marynowało przez 2 godziny. Marchewkę i paprykę pokroiłam z słupki, ananasa w kostkę, cebulę w piórka.
Na oliwie zrumieniłam cebulkę i mięso osączone z zalewy. Dorzuciłam warzywa i sok z ananasa i dusiłam do miękkości jakieś 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodałam ananasa i koncentrat pomidorowy, trochę suszonych ziół.
Indyka podałam z kluskami gnocchi, ale idealnie pasuje także do niego ryż, na przykład jaśminowy ;)
Smacznego!
słodko - kwaśny to mój ulubiony smak. Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie, jeszcze takiego indyka z takimi dodatkami nie robiłem
OdpowiedzUsuńAle apetycznie dane. Zastanawiam się, żeby podać z klukami śląskimi
OdpowiedzUsuńzrobię i ocenię :)
OdpowiedzUsuń