Śledzie w korzeniach |
Potrzebuję:
- 1 kg filetów ze śledzia - matiasów w zalewie
- 4 cebule
- oliwa
- przyprawy - pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy
Matiasy moczę ok 30 minut w wodzie (zwykle są zbyt słone...). Osączam na sitku, następnie kroję na mniejsze kawałki.
Przyprawy (poza listkiem laurowym) tłukę na drobno w moździerzu i mieszam dokładnie ze śledziami w misce.
Cebulę kroję w drobną kostkę, sparzam wrzątkiem, przelewam zimną wodą.
W słoiku układam na przemian - śledzie i cebulkę. Wszystko zalewam oliwą, dokładam listek laurowy i dobrze zakręcam.
Najlepsze są na drugi dzień ;)
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji konkursowej Korzenny Tydzień 2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie!! Jeśli zostawiasz komentarz - proszę, podpisz się. Chyba że bardzo lubisz być anonimowy :D