![]() |
Owocowe koszyczki 4 porcje |
- 1 opak. ciasta francuskiego
- 4 małe brzoskwinie
- 2 banany
- 4 łychy borówki amerykańskiej
- cynamon
- sok z połówki cytryny
- cukier puder
- przyprawa do kawy w młynku
Ciasto francuskie mam zwykle zamrożone. Dzień wcześniej przekładam je do lodówki, by przez noc spokojnie "doszło" ;)
Gotowe, świeże ciasto rozwijam na desce i wykrawam kwadraty mniej więcej 8cm x 8cm - w zależności od miseczek, w których będziemy piec koszyczki - mnie wyszło 8 koszyczków.
Wykładamy ciastem miseczki, nakłuwamy dno widelcem, by nie wyrosło za bardzo i wstawiamy do nagrzanego piecyka (200oC) na 8-10 min - tak, by się ładnie delikatnie zarumieniło.
Miseczki wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia, po czym delikatnie podważamy nożem i wyjmujemy na talerze po dwa koszyczki.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy farsz - brzoskwinie i banany kroimy w kostkę, mieszamy z borówkami, cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli owoce są mało słodkie można dodać trochę cukru np. trzcinowego. Całość podgrzewamy uważając, by nie rozwalić za bardzo owoców, a jedynie je dobrze zagrzać.
Napełniamy przestudzone koszyczki gorącym farszem owocowym, posypujemy odrobiną cukru pudru i mieszanką do kawy (jeśli takiej nie posiadamy - może być dodatkowy cynamon, pokruszona czekolada, wiórki kokosowe - co nam podpowie wyobraźnia).
Dla dodatkowego efektu można tuż przed podaniem na stół do każdego koszyczka włożyć gałkę ulubionych lodów, które polewamy odrobiną Amaretto :)
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie!! Jeśli zostawiasz komentarz - proszę, podpisz się. Chyba że bardzo lubisz być anonimowy :D